Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Καλοί και κακοί καταληψίες



Βλακεία έκαναν οι καταληψίες της Βίλας Αμαλία. Δεν έπρεπε να φιλοξενούν άστεγους, ντόπιους και αλλοδαπούς. Έπρεπε να έχουν μετατρέψει το νεοκλασικό σε πολυτελές εστιατόριο. Θα μάζευαν λεφτά με το τσουβάλι. Τόσα χρόνια, δυο δεκαετίες, θα είχαν γίνει πλούσιοι. Και κυρίως θα ήσαν αξιοσέβαστοι και αποδεκτοί από το σύστημα.

Όπως οι άλλοι καταληψίες, στην περιοχή της Πλάκας. Κι εκεί κατάληψη έχουν κάνει, όχι σε ένα αλλά σε δώδεκα ακίνητα, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί δεν υπήρξαν όμως βλακείες, του τύπου «συλλογικότητα». Εκεί στήθηκαν ταμειακές μηχανές για καφετέριες και εστιατόρια.

Στις καταλήψεις της Πλάκας υπάρχει μια επίφαση καλών τρόπων. Οι επιτήδειοι δήλωναν ότι υπάρχει κάποιος πολιτιστικός σύλλογος που χρειάζεται στέγη, έμπαιναν στο ακίνητο και το υπενοικίαζαν σε τρίτους. Σε άλλες περιπτώσεις απλά περιέκλεισαν ακάλυπτους δημόσιους χώρους.

Αυτά διαπράττονται εδώ και δεκαετίες, είναι καταγεγραμμένα όμως εκεί δεν πάνε τα ΜΑΤ. Δεν
επεμβαίνει η αστυνομία για να μην χαλάσει την ατμόσφαιρα. Και την είσπραξη. Γιατί είπαμε: ο επιχειρηματίας, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, δικαιούται την κατάληψη δημόσιου χώρου. Δεν την δικαιούται ο πολίτης που συμβάλλει στην ανάπτυξη του κατατρεγμένου.

Να θυμηθούμε λοιπόν κάποιες από τις αστυνομικές επεμβάσεις που έγιναν σε καταλήψεις το τελευταίο έτος.

Τον Φεβρουάριο κάποια άτομα έσπασαν την πόρτα του κυλικείου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων προκειμένου να προστατευτούν άστεγοι από την παγωνιά. Χιόνιζε. Οι άστεγοι συχνά είναι ελαφρώς σαλοί. Μετά από λίγους μήνες ύπνου σε παγκάκι, το χάνουν το μυαλό τους.

Επενέβη λοιπόν μια διμοιρία ένστολων για να μαζέψει τους καταληψίες κουρελήδες. Ο δήμος υπέβαλε μήνυση η οποία αποσύρθηκε αλλά ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα. Ο νόμος προστατεύει το κτήριο όχι τον άνθρωπο.

Τον Αύγουστο η αστυνομία πέταξε έξω από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης τους περίοικους. Είχαν κάνει κατάληψη σε δημόσιο χώρο ο οποίος επί μακρόν φιλοξενούσε αρουραίους σε μέγεθος γάτας. Η γειτονιά έδινε δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπούς, παρουσίαζε βιβλία, οργάνωνε εκδηλώσεις μουσικής. Λειτούργησε ένα σύστημα εθελοντισμού και αυτό-οργάνωσης. Η αστυνομία λοιπόν τους πέταξε όλους έξω γιατί ο δήμος προτιμά να είναι κλειστός κι έρημος ο χώρος. Νομιμότητα ουχί πολιτισμός.

Ας επανέλθουμε στην κατάληψη της βίλας Αμαλία και να θυμίσουμε ότι εκεί κοντά, πολύ κοντά, δηλαδή στην άλλη άκρη της οδού Χέυδεν, έχει γίνει μια πολύ σοβαρή καταπάτηση. Εχουν καταπατηθεί έξι στρέμματα πάρκου. Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, που ανήκε στον επιχειρηματία Μ. Κυριακού είχε προχωρήσει σε παράνομες κατασκευές, ασφαλτόστρωση και περίφραξη μέσα στο Πεδίον Αρεως.

Παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί 5 καταδικαστικές αποφάσεις από την Πολεοδομία, ο Δήμος Αθηναίων και η Νομαρχία δήλωναν επί χρόνια ότι δεν έχουν μηχανισμούς κατεδάφισης αυθαιρέτων. Σημειωτέον ότι ο Σύλλογος αποτελεί επιχείρηση που εμπορεύεται αθλητισμό.
Οι συλληφθέντες της Βίλας μπορούν να κατηγορηθούν επειδή διατηρούσαν βιοτεχνία παρασκευής μολότοφ και για συναφείς δραστηριότητες. Δεν ήταν η κατάληψη το πρόβλημα. Γιατί οι καταλήψεις ενίοτε επαινούνται.

Πηγη:www.tovima.gr, της Κέζα Λώρης


Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Σπάει ρεκόρ η μαύρη εργασία στην Αιτωλοακαρνανία



Τα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας και οι επιχειρήσεις να καλούνται να επιβιώσουν σε συνθήκες κρίσης, αλλά η αδήλωτη (μαύρη) εργασία στην Ελλάδα της οικονομικής καταστροφής ακμάζει διαγράφοντας αλματώδη άνοδο…

Είναι μια «πληγή» εξίσου σημαντική με τη φοροδιαφυγή, όχι όμως τόσο πολυσυζητημένη όσο αυτή. Αδήλωτη εργασία. Αποτελεί το 30% (έρευνα ΙΟΒΕ) με το 35% (έρευνα υπουργείου Εργασίας) της ελληνικής οικονομίας και αφορά περισσότερους από 800.000 εργαζομένους. Μάλιστα, σύμφωνα με το τελευταίο, σε αρκετούς νομούς ξεπερνά το 50%, με την Αρκαδία και την Αιτωλοακαρνανία να έχουν τα αρνητικά πρωτεία, 78,1% και 66,6% αντίστοιχα. Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 37%. Περισσότερο εκτεταμένη είναι στους τομείς των διανομών κατ’ οίκον (60%), τη νυχτερινή διασκέδαση (55%), τα καφέ μπαρ (50%), έγραψε στην «Καθημερινή» η Τασούλα Καραϊσκάκη.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η μαύρη (ανασφάλιστη) εργασία ανήλθε το 2011 σε ποσοστό 30%! Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην καταστροφική για την οικονομία ζώνη των μνημονίων, η αδήλωτη εργασία κυμαινόταν στο 25%…

Βέβαια αν ήμασταν στο επίπεδο χωρών όπως η Γερμανία, όπου η ανασφάλιστη εργασία δεν ξεπερνά το 2,5%, τότε τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα στις πληρωμές τους, ούτε βέβαια θα έπρεπε να περικόψουν ποσά από τις συντάξεις.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η ανασφάλιστη εργασία στη χώρα μας το 2011 σχετίζεται άμεσα και με τον μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων (ανέρχονται στο 31% του συνόλου των εργαζομένων), οι οποίοι χρησιμοποιούν ως βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση συγγενείς για τους οποίους δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΙΟΒΕ επεξεργαζόμενος τα στοιχεία της EUROSTAT και της ΕΛΣΤΑΤ και το ΣΕΠΕ εκτιμά ότι το 2011 οι απασχολούμενοι ως βοηθοί στην οικογενειακή επιχείρηση ανέρχονται σε 222 χιλιάδες ανθρώπους (ή το 5% του συνόλου των απασχολουμένων της χώρας). Στην Ελλάδα 1 στους 3 αυτοαπασχολείται όταν στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης η αντίστοιχη αναλογία είναι 1 στους 7.

Ο ΙΟΒΕ, λοιπόν, θεωρεί ότι στους κλάδους που υπάρχει αυξημένη η αυτοαπασχόληση «κρύβονται» και αυξημένα ποσοστά εισφοροδιαφυγής μέσω των συγγενών. Την υψηλότερη συμμετοχή συμβοηθούντων μελών καταγράφει βέβαια ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, όπου το 1/5 των εργαζομένων εμφανίζονται ως βοηθοί.

Ο τύπος αυτός απασχόλησης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στα επιστημονικά-τεχνικά επαγγέλματα (δικηγόροι, λογιστές, σύμβουλοι επιχειρήσεων, αρχιτέκτονες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ). Η μεταποίηση και η εστίαση αποτελούν τους υπόλοιπους «θύλακες» εργασίας συμβοηθούντων μελών.

Η χαμηλή εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα είναι η κορυφαία ίσως αιτία της μαύρης εργασίας! Καταγράφοντας λοιπόν το ΙΟΒΕ τις αιτίες εκδήλωσης του φαινομένου στους θεσμικούς παράγοντες, πέραν της έλλειψης εμπιστοσύνης προστίθενται οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και η θετικά προσκείμενη συμπεριφορά προς την ανασφάλιστη εργασία.

Ωστόσο εκεί που το ΙΟΒΕ στηλιτεύει τις μνημονιακές επιλογές είναι στους πολιτικού παράγοντες για τους οποίους θεωρεί ότι το ανεπαρκές κοινωνικό κράτος (χαμηλά επιδόματα) αποτελεί την κυριότερη αιτία με το ύψος της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών να ακολουθούν. Στους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες το ΙΟΒΕ εντάσσει την παραγωγική δομή της οικονομίας, το μέγεθος της παραοικονομίας, αλλά και το μη μισθολογικό κόστος.

Όσο για τις αιτίες αύξησης, λέει η «Εφημερίδα των Συντακτών», σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ευθύνονται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ο μεγάλος αριθμός των αυτοαπασχολούμενων και η μετανάστευση…

Πηγή: Aeras News .gr - http://www.aerasnews.gr/21416/